• Wpisów: 736
  • Średnio co: 3 dni
  • Ostatni wpis: 237 dni temu, 20:49
  • Licznik odwiedzin: 133 103 / 2265 dni
 
natatusia
 
Aby nie dopuścić do ciemnienia posiekanych czy pokrajanych warzyw i owoców (selera, pieczarek, gruszek, jabłek), wystarczy skropić je sokiem z cytryny.

Wszelkie ciasta i wypieki (drożdżowe, kruche, na proszku do pieczenia itd.) zyskują ogromnie na smaku i aromacie, jeśli dodamy do nich skórkę otartą z cytryny.

Z korzyścią dla organizmu można zastąpić sokiem cytrynowym ocet winny w sałatkach, majonezach czy barszczu.

Jeśli sokiem z cytryny skropi się mięso ryb o specyficznym zapachu (np. ryb morskich), to po przyrządzeniu ta woń zniknie.

Włożenie kilku plasterków cytryny do gotowania, pieczenia, duszenia czy smażenia baraniny dodaje temu daniu całkiem nowy, bardziej apetyczny aromat.  

Do lemoniady czy różnego rodzaju koktajli nie tylko wciska się sok cytrynowy, ale również na brzeg szklanki czy kieliszka nakłada się nacięty plasterek cytryny.

Dekoracyjnie przycięte kawałki cytryny służą do smacznych dekoracji wielu dań, jak choćby sznycli cielęcych po wiedeńsku, galaretek z drobiu, ryb, sardynek czy szprotek w oleju itp.

Sokiem cytryn lub wyciśniętym z soku wnętrzem owocu czyści się świetnie plamy z atramentu.

Cytryna wybiela i wydelikaca skórę rąk. Do gliceryny w płynie dodaje się kilka kropli cytryny i tą mieszanką smaruje ręce po umyciu. Receptę tę znały już nasze prababki dbające o piękne, białe rączki. Zużytą cytryną można usuwać plamy z palców powstałe przy obieraniu warzyw.

Zużytą cytryną można też czyścić garnki emaliowane, przedmioty z mosiądzu (klamki) i miedzi (modne bransoletki).

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.